5 in 1 elementoitu lasiliukuseinä tuo tehokkuutta työmaalle ja avaruutta asuntoon

Profin Oy:n kehittämä 5 in 1 elementoitu lasiliukuseinä luo parveketaustaseinän uudestaan. Se räätälöidään jokaiseen kohteeseen ja toimii osana seinärakennetta.

“5 in 1 on optimaalisimmillaan parvekkeiden taustaseinän kokonaisrakenteena. Seinä pystytään valmistamaan yhtenä elementtinä, jos muu rakenne sen sallii esimerkiksi kantavuuden osalta. Se voidaan myös suunnitella sisältämään pieniä umpiosia riippuen tarpeista läpivientien, sähköistämisen tai vastaavien osalta”, kertoo Profinin Rakennusliikkeet-myyntiyksikön johtaja Mikko Murtonen.

Elementin suurin hyöty on sen tuoma tehokkuus niin rakenteessa kuin itse rakentamisessa. Sitä käyttämällä voidaan eliminoida työvaiheita ja erillisten rakenneosien käyttöä ja työvaiheita työmaalla. Elementin kustannus on kuitenkin lähellä muiden taustaseinäratkaisujen kokonaiskustannusta.

Tehokkaimmillaan elementti on kerrostalorakentamisessa, jossa samankaltaiset seinärakenteet kertautuvat.

“Ei ole kuitenkaan mitään syytä, miksi elementti ei toimisi myös rivitalossa. Lisäksi elementtiä voidaan käyttää talotehtailla osana tehtaan omia seinäelementtejä”, Murtonen mainitsee.

Suunnittelu ja asennus aikaisessa vaiheessa

Murtosen mukaan ensisijaisen tärkeää on päästä osaksi suunnitteluprosessia jo aikaisessa vaiheessa. Näin saavutetaan paras hyöty elementin käytössä ja saadaan tehostettua parveketaustaseinän rakennetta.

“Tuotettamme käyttämällä ei välttämättä tarvita erillistä aukkolista betonielementtiä. Asiakkaiden kannattaisikin kiinnittää ajoissa huomiota taustaseinän rakenteen optimointiin, jotta rakenteissa ja osatuotteissa ei synny turhia päällekkäisyyksiä.”

Myös elementin asennus voidaan tehdä poikkeuksellisen aikaisin.

“5 in 1 voidaan asentaa jo paljon ennen muita ovi- tai ikkunatuotteita, koska se on itsessään hyvin suojattu ja suojaus voidaan pitää aina viimeistelyvaiheeseen saakka. Sen avulla saadaan siis jo aikaisessa vaiheessa suljettua suuria aukkoja, pitäen kuitenkin kulkureitti avoimena”, Murtonen kuvailee.

“Tehokkuuden lisäksi elementti tuo mukanaan avaruutta. Se yhdistää terassin tai parvekkeen osaksi muuta asuntoa. Läpinäkyvyys ei myöskään vaadi aina merinäköalaa, tiiviissä kaupunkikorttelissa parvekkeen hyötykäyttöön saaminen on aivan yhtä tärkeää.”, Murtonen toteaa.

Lue lisää 5 in 1 -tuotteesta.

Juttu on julkaistu alun perin Rakennuslehden liitteenä syyskuussa ilmestyneessä Rakennusalan Parhaat -julkaisussa.